Thanatopraxie

Helmich van DijkInformatie

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming. Deze toepassing is sinds januari 2010 toegestaan in Nederland. Het lichaam wordt met behulp van een vloeistof geconserveerd. Door deze behandeling toe te passen, is het mogelijk om een overledene 5 tot 12 dagen zonder koeling op te baren. In de meeste gevallen krijgt de overledene weer een natuurlijke kleur.

Voor wie?

Thanatopraxie is in principe voor elke overledene geschikt.   

Wat doet een thanatopracteur?

De thanatopracteur maakt een incisie of insnede in het lichaam van een overledene. Hij brengt via een slagader een conserverende en desinfecterende vloeistof in het lichaam. Gelijktijdig wordt bloed en ander lichaamsvocht gedraineerd.  Door massage van het lichaam verdeelt hij de vloeistof in het lichaam, zodat alle delen van het lichaam goed worden bereikt. Op deze manier wordt ontbinding van het lichaam 5 tot 12 dagen vertraagd. De thanatopracteur kan de behandeling in de meeste gevallen thuis uitvoeren.

Wat zijn de kosten van thanatopraxie?

Thanatopraxie lijkt een dure behandeling, maar een normale balseming aan huis kost gemiddeld rond € 500,–. In vergelijking met een opbaring in een uitvaartcentrum is deze behandeling vaak goedkoper, echter wel weer duurder dan een thuisopbaring met een koelplaat. Thanatopraxie geeft wel meer zekerheid over de toonbaarheid van een overledene.Bij een behandeling in het ziekenhuis kunnen er kosten worden berekend voor het gebruik van een ruimte in het ziekenhuis. Deze verschillen per ziekenhuis.

De voordelen van thanatopraxie

1.       Opbaring zonder koeling.

2.       Geen (hinderlijk) geluid van een (aanslaande) koelmotor.

3.       Huid voelt minder koud aan.

4.       Kleur komt gedeeltelijk terug.

5.       Geen hinderlijke geuren.

6.       Minder kans op lekkage.

7.       Eventuele gevaarlijke besmettingen worden weggenomen.  

Voor thanatopraxie werken wij samen met: Verweij Thanatopraxie www.verweijthanatopraxie.nl)