Opbaring

Helmich van DijkInformatie

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor het opbaren van een overledene? Lees hier wat de voor en nadelen zijn van thuisopbaring of opbaring in een uitvaartcentrum.

Thuisopbaring

Vroeger, en dan heb ik het over 30 jaar geleden, kwamen de eerste mobiele koelapparaten op de markt om een overledene thuis op te baren. Toen was het vaak uitproberen wat het beste werkte. Tegenwoordig zijn er betrouwbare apparaten om een overledene op bed op te baren. Voor naaste familie wordt het als heel goed ervaren dat een overledene niet direct in een kist wordt gelegd. De persoon wordt zo in de vertrouwde omgeving opgebaard. Voor kleinkinderen een minder hoge drempel om hun overleden opa of oma op bed te zien liggen. Het voordeel van deze manier van opbaren is, dat er ook meer tijd is om een kist uit te zoeken. Zijn er specifieke wensen, dan is er ruim tijd voor het realiseren ervan. In een huiskamer kan door middel van kamerschermen een hoek worden gecreëerd, zodat men zich enigszins kan terugtrekken om even alleen bij de overledene te kunnen zijn.

Uitvaartcentrum

Andere mogelijkheid om een overledene op te baren is opbaring in een uitvaart- of rouwcentrum. Als er thuis geen mogelijkheid is, of men wil de overledene niet thuis opbaren, dan is opbaring in een uitvaartcentrum een goede optie. Tegenwoordig zijn er veel uitvaartcentra heel huiselijk ingericht en kan men soms een kamer op kleur uitkiezen.

Bij de meeste uitvaartcentra kan men een sleutel krijgen en heeft men 24 uur per dag toegang tot het gebouw. Elk moment van de dag kan de overledene worden bezocht.

Opbaring in een uitvaartcentrum is in de meeste gevallen duurder dan een thuisopbaring.