Algemene graven

Helmich van DijkInformatie

Een tijdje terug werd ik gebeld. Nou is dat op zich niet zo bijzonder. De vraag die me werd gesteld, zette met wel aan om op onderzoek uit te gaan. Is er binnen gemeente Zwartewaterland de mogelijkheid om te begraven in een algemeen graf? Nou wordt er in het algemeen weinig gebruik gemaakt van algemene graven. Tijd dus om informatie te verzamelen.
Hieronder bespreek ik de verschillende vragen rond een algemeen graf, zoals: wat zijn de algemene regels, wat zijn de kosten voor het begraven en wat zijn redenen om in zo’n graf te begraven. 

Wat zijn de regels die voor ‘algemene graven’ gelden?
In het algemeen kunnen we stellen dat het recht op algemene graven blijft bij de beheerder van het graf, veelal de gemeente. Is het mogelijk om meer dan 1 persoon in een algemeen graf te begraven, dan bepaalt de beheerder welke personen er in het desbetreffende graf wordt begraven. Na 10 jaar (wettelijke periode) grafrust, nadat de laatste in het graf is begraven, kan de beheerder/gemeente besluiten om het graf te schudden en het zo weer geschikt te maken voor begraven.
Bij gemeente Zwartewaterland hanteren ze het beleid dat er geen vreemden bij elkaar in een graf worden begraven. 

Wat zou de reden kunnen zijn om in een algemeen graf te gaan begraven?
Meestal zijn de financiën redenen om hiervoor te kiezen. De kosten voor begraven in een algemeen graf liggen een stuk lager dan een ‘eigen’ graf. Ook als er weinig of geen familie is die het graf gaat onderhouden, kan dat een reden zijn.

Wat zijn de mogelijkheden en kosten in de regio?
De kosten bij gemeente Zwartewaterland zijn voor uitgifte van een algemeen graf € 817,– en voor het openen en sluiten van het graf € 1.525,–, dus samen € 2.342,–.
Binnen de grenzen van Zwartewaterland is er alleen de mogelijkheid op begraafplaats Santvoirt in Hasselt gebruik te maken van een algemeen graf.
Gemeente Zwartewaterland heeft niet de gewoonte om graven te schudden/ruimen (met uitzondering van Van Stolkspark en Mastenbroek), dus deze algemene graven zullen niet direct na 10 jaar geschud worden, maar de mogelijkheid is er wel.

Begraafplaats Bergklooster in Zwolle berekent voor een algemeen graf: begraven € 650,– en bijdrage in de onderhoudskosten € 127,–. Het totaal komt dan op € 777,–. De beheerder van de begraafplaats bepaalt wie er een algemeen graf begraven wordt. Er kunnen maximaal 3 personen in een algemeen graf worden begraven. Er mag een klein grafmonument op worden geplaatst.

In de gemeente Steenwijkerland kan er op elke begraafplaats van een algemeen graf gebruik worden gemaakt. Alleen het begraafrecht (openen en sluiten van het graf) van € 879,40 is dan verschuldigd.

Bij de gemeente Kampen betaalt men alleen de kosten voor het begraven: € 960,–. Nabestaanden mogen geen gedenkteken plaatsen of beplanting aanbrengen. Het is wel toegestaan een bloemenvaas te plaatsten.

Gemeente Zwolle berekent voor het begraven in een algemeen graf € 1.123,–.

Zoals uit bovenstaand blijkt zijn de verschillen nogal groot: Gemeente Zwartewaterland € 2.342,– terwijl op Bergklooster € 777,– verschuldigd is voor het begraven in een algemeen graf. Toch een verschil om eens goed over na te denken, ook als je er (nog) niet mee te maken hebt.

Noot: genoemde prijzen gelden voor het jaar 2016

algemene graven