Hoe een Spaanse vinding in Nederland terechtkomt.

Helmich van DijkInformatie

Jarenlang ging het er in de uitvaartbranche vrij traditioneel aan toe. Men week niet teveel af van het gebruikelijke en dat was goed. Tegenwoordig is dat niet zo vanzelfsprekend meer. Nabestaanden willen (gelukkig) steeds vaker anders dan het traditionele en denken meer na over de uitvaarten.
Zo was het vroeger heel gebruikelijk dat een overledene zo lang mogelijk thuis werd opgebaard. Vervolgens kwamen uitvaartcentra in opkomst. Omdat de mogelijkheden voor thuisopbaring steeds verbeterden, wordt er tegenwoordig steeds meer thuis opgebaard. Dat heeft vele voordelen boven een opbaring in een uitvaartcentrum.
Thuis kun je op elk gewenst moment even naar de overledene toegaan. Ook ben je dan in de eigen vertrouwde omgeving. En wat is nou niet mooier dan dat de overledene vanuit zijn eigen woning begraven wordt?
Voor thuisopbaring waren er tot nu toe 2 mogelijkheden: opbaring met een koelplaat of thanatopraxie. De eerste is wel duidelijk, de tweede is een moeilijk woord voor lichte balseming. Met de lichte balseming is het mogelijk zonder koeling een lichaam toonbaar te houden.
Sinds kort is er een nieuwe (milieuvriendelijke) methode bijgekomen. Het product is Bio Sacs 200 en komt uit Spanje. De bedenker van de Bio Sacs 200 gebruikte de grondstoffen voor het conserveren van bloemen. Wat met bloemen kan, moet ook met mensen kunnen, dacht hij. Uiteindelijk heeft hij de samenstelling van het product zo ontwikkeld, dat je met 2 zakjes Bio Sacs 200 een overledene kunt opbaren zonder enige koeling.
In Spanje was mevrouw Kooijman werkzaam als uitvaartverzorger voor de Nederlanders die in Spanje wonen en ontdekte het product. Wat in Spanje kan, dacht zij, moet ook in Nederland mogelijk zijn. Terug in Nederland maar eens voorzichtig uitvaartverzorgers benaderd met het product. Wij van Uitvaartverzorging Van Dijk hebben in overleg met nabestaanden het product mogen proberen. Dat was een spannend moment, want wat als het niet goed gaat en het product niet werkt? De resultaten waren verbazingwekkend. Het lichaam van de overledene ging in de dagen voorafgaand aan de begrafenis niet in conditie achteruit. Inmiddels zijn we een aantal opbaringen met Bio Sacs 200 verder en zijn we erg enthousiast geworden over het product. Niet in alle situaties kan het optimaal worden gebruikt, maar de keren dat we het hebben gebruikt, zijn we er erg tevreden over.

Dit artikel is eerder geplaatst in de glossy ‘Trots op… Genemuiden’. 

Bio Sacs 200 Ann Kooijman
http://kooijmanconserfilenature.com/